Важна традиција за Божиќ е дека секоја куќа има ЗАШТИТНИК. А знаете ли кои се неговите должности?

ЗАШТИТНИКОТ е првиот човек што ќе влезе во вашиот дом на Божиќ. Во античко време, секогаш се сметало дека е маж и некој што му посакува добро на вашиот дом. Но, како што се менуваат времињата, така се менуваат и обичаите, па сосема е нормално носителката денес да биде жена.

ВНИМАВАЈТЕ КОГО ПРВ ПУШТАТЕ ВО КУЌАТА НА БОЖИЌ! Еве што треба да каже ТОЈ, а овој ОБИЧАЈ не го знаат многумина

Вообичаено заштитник се бирал некој кој е успешен или некој од семејството, најчесто машко дете. етнолог.

Првата должност на носителот на позицијата (во некои региони го нарекуваат и радосен) е да му посака среќа, здравје и напредок во домот на домаќинот. Кога ќе влезе во куќата (со десната нога го прескокнува прагот!) се приближува до огнот и на крајот од елката го пали огнот за да излезат искри. Домаќинот и официјалната размена на честитки: „Христос се роди“ – „Вистина се роди!“ Кога ќе излезе од дома, домаќините на заштитникот му даваат подароци.

„Кој влегол во куќата, дошол со добри желби и го запалил огнот. Ги соблекол чевлите и седнал на средина на собата, а домаќините го посипувале со пченица. Според верувањето, тоа било направено за да домаќинството биде богато.

Денес сето тоа е симболично. Некаде се подготвува торта ѓеврек, некаде плетенка, и некаков подарок. Најчесто се врзува кошула или ќебе“, велат обичаите…

By filip

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK