Најубавиот христијански празник Божиќ полека ни заминува, а тој секако се поврзува со бадниковото гранче кое го има во секое семејство и дом.

Традицијата налага за Бадник на вратата од домот и на трпезата да имаме бадниково гранче. Се верува дека тоа носи среќа, но многумина не знаат што да прават со гранчето откако ќе помине празникот.

Според верувањата во никој случај не треба гранчето да го фрлате во ѓубре. Постарите советуваат гранчињата да ги оставите во шума или парк.
Во најдобар случај треба да ги запалите што го симболизира огнот што Јосиф го створил за да ја загрее пештерата во која се родил Исус Христос.

By filip

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK