Сателитот за истражување на транзициските егзопланети (ТЕСС) откри егзопланета со големина на Земјата која се наоѓа во „населливата зона“ на орбитирачкото соѕвездие Дорадо, соопшти НАСА.

Оваа егзопланета, наречена TOI 700 e, е на оддалеченост од својата ѕвезда во орбита што би дозволила вода да постои на површината на планетата.

Планетата е веројатно карпеста и приближно со иста големина како нашата планета (95 проценти). Небесното тело ја претставува четвртата откриена планета која орбитира околу малата, студена џуџеста ѕвезда М TOI 700.

Мали, кул, M џуџести ѕвезди како TOI 700 се вообичаени во универзумот, а многумина се дом на егзопланети како што е системот TRAPPIST-1 со седум егзопланети што ќе ги набљудува вселенскиот телескоп Џејмс Веб.

Најблиску до ѕвездата е планетата TOI 700 b, која е 90 проценти од големината на Земјата и завршува една брза орбита околу ѕвездата на секои 10 земјини дена. Постои и TOI 700 c, кој е 2,5 пати поголем од Земјата, а орбитира околу ѕвездата за 16 дена.

Овие планети веројатно се „заклучени“ така што секогаш се свртени кон ѕвездата од истата страна, исто како што Месечината секогаш е свртена кон Земјата од истата страна.

Двете егзопланети во зоната погодна за живот на ѕвездата, планетите d и e, имаат подолги орбити кои траат 37 и 28 дена. Причината е што се подалеку од ѕвездата. Новооткриената планета всушност се наоѓа помеѓу овие две.

Мисијата TESS започна во 2018 година и надгледува делови од ноќното небо 27 дена, односно најсјајните ѕвезди додека ги следи нивните промени во осветленоста.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK