Осум јајца од ној за кои се верува дека се стари повеќе од 4.000 години се пронајдени покрај антички пожар во Израел. Праисториски логор користен од пустински номади е откриен под песочните дини на Ницан во регионот Негев, објави израелската управа за антиквитети.

Директорот на ископувањето, Лорен Дејвис, рече дека археолозите исто така откопале камени алатки и грнчарски парчиња, но јајцата биле навистина посебно откритие.

Дивите ноеви биле вообичаени на овие простори до 19 век. На археолошките локалитети од неколку периоди се пронајдени големи јајца од птици. Тие се користеле не само како извор на храна (едно јајце од ној има иста хранлива вредност како околу 25 пилешки јајца) туку и како прибор за јадење, луксузни предмети украсени со гравури или слики и како носачи за вода.

– Интересно е што, иако јајцата од ној не се невообичаени при ископувањата, не се пронајдени коски на голема птица – изјави Амир Горзалчани од израелската управа за антиквитети.

Тој додаде дека тоа може да укаже на тоа дека во античкиот свет луѓето избегнувале борба со ноевите и се задоволувале со собирање на нивните јајца – рече тој.

Близината на јајцата до огништето откриено во областа Пиво Милка укажува на тоа дека тие биле намерно собрани и користени како храна. Јајцата беа смачкани, но добро сочувани бидејќи кампот толку долго беше покриен со песок, но и поради сувата клима во областа.

– Овие кампови брзо беа покриени со дини и повторно беа изложени на движење на песок во текот на стотици и илјадници години – рече Лорен Дејвис.

Таа, исто така, истакна дека овој факт го објаснува исклучителното зачувување на јајцата, овозможувајќи увид во животот на номадите кои талкале по пустината во античко време.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK