На почетокот да го кажам главното – нема откажување, без разлика што додека го читате ова, моите зборови понекогаш ќе звучат песимистички.

Единствениот загарантиран неуспех во процесот на ИВФ е да се откажете, а тоа не е опција во ниту една животна ситуација, а најмалку во оваа. Никој не рече дека ќе биде лесно, но уживањето во патувањето до успехот е исто што и самиот успех. Ова беше моето мото додека одев по некои други патеки. Сличен муабет имав и јас кога после неколку години и три инсеминации не дојде до бременост. Вонтелесно беше логичен чекор.

Билјана направила 5 ИНВИТРА, поминала низ сито и решето, најмногу ја погодиле ЗБОРOВИТЕ НА ЛУЃЕТО ВО ЧЕКАЛНАТА

Поминав низ многу, бидејќи пет процеси се зад мене и ништо не ми беше толку тешко како приказните за девојките и жените што ги среќавав во ходниците на вонтелесната комисија или чекалните на клиниките.

Знаете, сите ние сме посебни на свој начин и различно ги доживуваме животните ситуации, но во оваа ситуација желбата носи толку многу грижи што има тенка линија за уништување на здравјето, пред сè на психата.
Навредлива интелигенција

Лично, најтешко ми беше (секогаш – и повеќе од неуспех) собирањето хартии за комисијата. Тоа е единственото нешто што го најдов не-болус во целиот овој процес, и затоа секој труд ми правеше мака затоа што го сметав за навреда на интелигенцијата. Се обидов на различни начини да разберам зошто некој ги бара сите тие анализи од тебе, но не успеав. Никогаш не успеав да разберам кому и зошто треба да докажувам дека не можам да останам во друга држава и зошто некој лекар или функционер на РФЗО има право пет пати да оценува и одобри.

ТЕКСТОТ ПРОДОЛЖУВА ПОДОЛУ НА СТРАНАТА 2

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK