Сопственици на мачки, дали вашите миленици се опседнати со чевлите што ги носите?

Ги мирисаат, ги газат , спијат во нив или во нивна близина. Зошто мачките толку многу ги сакаат вашите чевли?
Постојат неколку причини зошто мачките се толку фасцинирани од обувките.

Познат мирис
За мачката, сетилото за мирис е веројатно најважното од сите нејзини сетила. Тоа е четиринаесет пати посилно од човечкото, а мачката има двојно повеќе миризливи рецептори во нејзиното ткиво од луѓето. Мачките се природно љубопитни и истражуваат нови мириси, но тие исто така ќе бараат познати ароми и ќе направат да се чувствуваат безбедно и опуштено.

Територија што ја сака
Мачките создаваат и лачат феромони за мирис во жлездите низ целото тело, вклучувајќи ги и образите. Кога ќе го трие лицето од вас или некој предмет, таа остава свој белег како да сака да каже: „Јас сум бил овде и порано“. Ова му припаѓа на мојот простор и ме прави да се чувствувам безбедно“. Мачките постојано ќе се враќаат на предметите на кои оставиле мирис. Допирањето на чевлите и спиењето на нив е начин мачката да покаже дека сака нешто ваше и дека тоа е нејзина сопственост.

Комфорна зона
Предметите што го имаат вашиот мирис – облека, чевли, ќебиња итн. – можат да ја утешат мачката во некои ситуации. Спиењето на чевлите би можело да биде нејзин метод за самосмирување додека сте отсутни. На овој начин таа ќе се чувствува како постојано да е покрај неа. Не се лутете ако мачката ви ги поместува чевлите: тоа го прави само за да биде „со вас“ додека не се појавите дома после работен ден.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK