Добро нагодената температура во автомобилот е еден од клучните фактори кои влијаат на удобноста на возачот и патниците додека возат.

Иако прилагодувањето на температурата во автомобилот може да изгледа тривијално, не сите возачи знаат која вредност е оптимална.
Повеќето модерни автомобили се опремени со автоматска климатизација која им овозможува на корисниците да ја изберат точната вредност на температурата во возилото.
Иако секако е голема погодност, за многумина се покажува како „проклетство“ и доведува до дилема – на колку степени Целзиусови е најдобро да се постави температурата во возилото за време на патувањето или која е оптималната температура за возење?

Која температура се препорачува во зима во автомобилот?
Добро нагодената температура во автомобилот е еден од клучните фактори кои влијаат на удобноста на возачот и патниците додека возат.
Експертите обично советуваат системот да биде поставен на околу 20-22 степени Целзиусови. Овој опсег не е случаен – освен што им нуди на патниците доволна удобност кога се во прашање кабините со греење, може дополнително да спречи замаглување на прозорците, на пример, за време на дожд или снег.
Благодарение на тоа, на патниците нема да им биде ладно, а возачот нема да има проблеми со ограничената видливост.
Се предлагаат температури под 20 степени при патување на кратки растојанија во зима – на пр. од дома до продавница или на работа. Тогаш повеќето луѓе не се одлучуваат да ги соблечат јакните, па пониската температура на воздухот во возилото ќе ни овозможи да избегнеме прегревање на каросеријата.
Важно е да се внимава на тоа, особено кога патувате со деца.

Избегнувајте прегревање на внатрешноста
Греењето на патничката кабина на автомобилот над 22 степени во зима може да се покаже неповолно поради големата температурна разлика помеѓу воздухот во возилото и надворешната температура.
Таквото отстапување не само што може да доведе до болест, туку и го заспива возачот и ја намалува неговата концентрација во случај на подолго патување.
Важно е да се запамети дека поставената температура зависи од многу други фактори, а преференциите на возачите и патниците често се најважните критериуми.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK