Нема научни податоци за да се докаже дека бојата на очите е фактор за одредување на личноста, но еве некои особини на личноста историски поврзани со зелените очи: интелигенција, страст, мистерија, креативност, љубомора и одлични лидерски вештини.

Зелените очи се убави за гледање. Тие се исто така исклучително уникатни и многу ретки! Се проценува дека само 2 отсто од светската популација има вистински зелени очи. Ова значи дека само 140 милиони луѓе во светот имаат некоја нијанса на зелени очи.

Ако сте еден од овие луѓе – сметајте се себеси за среќни!
Најголема концентрација на луѓе со зелени очи има во Ирска, Шкотска и Северна Европа. Поточно, во Ирска и Шкотска, повеќе од три четвртини од населението имаат сини или зелени очи, дури 86 проценти!

Во Кина постои село наречено Ликан, каде две третини од сите жители имаат зелени очи и руса коса, што е многу ретка комбинација. Се смета дека големата концентрација на зеленооки и русокоси луѓе на ова место е поврзана со нивното потекло.
Дали зелената боја на очите може да влијае на личноста?
Иако тоа не е 100 проценти докажано, некои студии велат дека луѓето со зелени или сини очи имаат повисоко ниво на толеранција на болка од оние со кафени очи.

Постои мит дека луѓето со зелени очи живеат подолго
Постојат легенди дека зелените очи кај луѓето се резултат на вонземјаните кои доаѓаат на земјата и ја инјектираат нивната ДНК во човечките тела, така што децата ги развиваат овие светли очи.
Уште во древниот Египет, се верувало дека зелената е симбол на живот, повторно раѓање и добро здравје. Ова е причината зошто амајлијата „Окото на Хорус“, која Египќаните ја користеле за да се заштитат од болести, обично била направена од зелен камен.

Многу вештерки, нимфи ​​и водни духови имаат зелени очи во народните приказни од целиот свет.
Се сметало дека мажите со оваа боја на очите веројатно ќе бидат одлични пронаоѓачи, но и природно смешни.
Се верува дека жените со зелени очи се неверојатно емпатични.

Се вели дека оваа ретка боја на очите ја симболизира силата на душата.
Луѓето со зелени очи многу често можат да бидат склони кон љубомора.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK