Проектирањето на идните трендови на деловните активности е многу тешка работа, особено по она што ни го покажа глобалната криза поради пандемијата на коронавирусот, а подоцна и актуелната руско-украинска криза.

„Business Insider“ се обиделе да откријат кои работни места ќе бидат барани во годините што доаѓаат, со помош на статистиката на пазарот на трудот, односот на понудата и побарувачката и податоците за платите.
На списокот има 29 професии и ги претставуваме од последно до прво место. Со некои од нив ќе се заработува и до 17.000 евра месечно, а просечната плата ќе изнесува и до околу 90.000 долари годишно, што нешто е помалку од 10.000 евра месечно.

Маркетинг менаџери
Број на нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 19.100
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 142.170
Потребно образование: Универзитетска дипломаСпецијалисти за помош при користење на компјутери
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 54.800
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 56.690
Потребно образование: Универзитетска диплома или специјализација без дипломаМенаџери за човечки ресурси
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 46.900
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 64.490
Потребно образование: Универзитетска дипломаНаставници во основните училишта
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 51.400
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 60.940
Потребно образование: Универзитетска дипломаЛиценцирани медицински техничари
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 65.700
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 48.820
Потребно образование: Високо стручно образование, со дополнителна обукаЛогопеди
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 40.500
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 80.480
Потребно образование: Магистерска специјализацијаМеханичар на индустриски машини
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 62.300
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 55.490
Потребно образование: Средно стручно образование, со дополнителна обукаЕлектричари
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 62.200
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 56.900
Потребно образование: Диплома за средно образование или еквивалентСоветници за ментално здравје – откажување од лоши навики или дрога
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 79.000
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 47.600
Потребно образование: Високо образование, со дополнителна обукаМенаџери за продажба
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 62.200
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 58.700
Потребно образование: Средно стручно образование, со дополнителна обукаОфталмолози и други лекари, освен педијатри
Нови работни места се очекуваат до 2029 година: 18.500
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: мин. 208.000
Потребно образование: Специјализација во областа на медицинатаГрадежни менаџери
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 40.400
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 97.180
Потребно образование: Универзитетска дипломаАдвокати
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 32.300
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 126.930
Потребно образование: Диплома за средно образование, правосуден испит и лиценцаАналитичарите за сајбер безбедност
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 40.900
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 103.590
Потребно образование: Универзитетска дипломаФизиотерапевти
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 47.000
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 91.010
Потребно образование: Високо стручно образование, со дополнителна обукаАналитичари за компјутерски системи
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 46.600
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 93.730
Потребно образование: Универзитетска дипломаМедицински асистенти
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 39.300
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 115.390
Потребно образование: Специјализација во медицински наукиСметководители и ревизори
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 61.700
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 73.560
Потребно образование: Универзитетска диплома со обука за лиценцаПрофесори на медицински факултети
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 52.100
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 99.090
Потребно образование: Докторат по медицински науки, со посебни специјализацииЕксперти за управување со проекти
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 79.800
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 77.420
Потребно образование: Високо образование, со дополнителна обукаАдминистратори на компјутерски мрежи
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 48.100
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 151.150
Потребно образование: Високо образование, со дополнителна обукаМенаџмент аналитичари
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 93.800
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 87.600
Потребно образование: Универзитетска дипломаАналитичари за истражување на пазарот
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 130.300
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 65.810
Потребно образование: Универзитетска дипломаСпецијализирани медицински сестри
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 110.700
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 111.680
Потребно образование: Високо образование, со дополнителна обукаРаководители на здравствени установи
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 133.200
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 104.280
Потребно образование: Високо образование, со дополнителна обукаФинансиски директори
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 108.100
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 134.180
Потребно образование: Високо образование, со дополнителна обукаОпшти и оперативни менаџери
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 143.800
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 103.650
Потребно образование: Високо образование, со дополнителна обукаМедицински сестри
Нови работни места што се очекуваат до 2029 година: 221.900
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 75.330
Потребно образование: Средно стручно образование, со дополнителна обукаРазвивачи на софтвер и аналитичари и контролори за квалитет на софтвер
Нови работни места се очекуваат до 2029 година: 316.000
Просечна годишна заработка во долари, во 2020 година: 110.140
Потребно образование: Високо образование, со дополнителна обука

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK