Американски научници развија нов медицински електронски уред што би можел да го револуционизира лекувањето рани. Се работи за завој за електротерапија што овозможува побрзо заздравување на повредата и потоа безбедно се распаѓа кога веќе не е потребен.

Иновативниот завој е тестиран на дијабетични чирови во експерименти со животни и се покажа дека го забрзува заздравувањето за 30 отсто. Ова може да биде многу важен наод за дијабетичарите чии рани може да доведат до последици како што се ампутација на екстремитети или смрт.

Проф. Гиљермо А. Амер од американскиот Северозападен универзитет (Northwestern University), појасни дека, кај луѓето со дијабетес кои потешко се борат со инфекциите, електронскиот прилагодлив завој се нанесува лесно и ефикасно ги затвора раните, па спречува натамошни компликации.
Иако се работи за електронски уред, компонентите кои доаѓаат во контакт со раната исчезнуваат по лекувањето, па така се избегнува и несакано оштетување на ткивото.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK