Квоката е торбар кој живее во Западна Австралија и особено на островот Ротнест. Познато е по својата пријателска и љубопитна природа до тој степен што го нарекуваат „најсреќното животно во светот“. Островот Ротнест стана туристичка атракција токму поради неговото присуство.

Карактеристики
Квика е мало животно, со должина од околу 40-54 сантиметри и тежина од 2,5 до 5 килограми. Има сладок и пријателски изглед, со големи црни очи и кратка муцка. Крзното му е сиво-кафено со потемни дамки на грбот.

Социјалност
Една од најкарактеристичните карактеристики на квоката е нејзиното дружељубиво однесување. Познато е дека без страв им се приближува на луѓето, често со љубопитност за да најде храна.
Сепак, важно е да се запамети дека квоката е диво животно и не треба луѓето да ја хранат или да ја допираат.

Темната страна на најсреќното животно во светот

Живеалиште и исхрана
Квоката е ноќно животно и ги поминува дневните часови одморајќи се под сенка или меѓу густата вегетација. Се храни главно со растенија, но може да се храни и со инсекти, семиња и мали животни. За жал, квоката е загрозен вид поради уништување на неговото природно живеалиште, лов и присуство на воведени предаторски животни како лисици и диви мачки. Во тек се напори за зачувување за заштита на овој вид, вклучително и формирање заштитени паркови и резервати и промовирање на одржлив туризам.

Темна страна
Ова слатко мало животно има и темна страна: кога е загрозена од предатор, женката квока ги фрла младенчињата за непречено да избега. Токму така, едноставно бега и ги остава! Оваа мала австралиска глодарка нема проблем да ги жртвува своите младенчиња за да се спаси; ги користи како диверзија за да си купи време. Чудна е природата.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK