Во нашиот народ се воспоставени многу обичаи кои воопшто не се компатибилни со христијанството!

Во нашиот народ со години се вкоренети некои религиозни ставови, кои, всушност, воопшто не се точни. Бидејќи младите сè помалку разговараат со религиозните личности, тие генерално стекнуваат некои основни знаења за христијанството од нивните најблиски роднини.

Oбичаи кои се косат со православието, НИКОГАШ НЕ ГО ПРАВЕТЕ ОВА

Меѓутоа, поради различни животни и политички околности, односот кон религијата и вистинските вредности е променет, па многу црковни правила се толкуваат погрешно.

ПОСНА И МРСНА СЛАВА Вистина е дека празничните денови не се ниту мрсни, ниту посни, но деновите во кои паѓаат можат да бидат мрсни или посни. Во зависност од тоа кој ден паѓа празникот, се приготвува такво празнично јадење.

На пример, ако една година Ѓурѓовден се падне во четврток, се подготвува мрсен оброк, бидејќи четврток е мрсен ден. Од друга страна, има празници кои се секогаш посни, бидејќи паѓаат во време на голем пост.

ПЧЕНИЦА НЕ СЕ ПОДГОТВУВА ЗА „ЖИВИТЕ СВЕТЦИ“ Вистина е дека сите светци се живи, бидејќи во Бога никој не може да биде мртов – Бог е Бог на живите, а не на мртвите. Погрешната практика веројатно настанала поради фактот што житото се подготвува и за помен на починатите роднини.

Во двата случаи, зрното претставува жртва на Бога и ја симболизира православната вера во општото Воскресение.

Таа жртва му се принесува на Бога во името на светецот или покојникот чие име се споменува тој ден, или тој спомен. Дали станува збор за светец кој живеел и умрел, или никогаш не поминал низ биолошка смрт, како Архангел Михаил или Свети Илија, на пример, не прави разлика во поглед на жртвите што му се принесуваат на Бога (празнична торта, пченица и вино).

ОВОЈ ИНТЕРЕСЕН ТЕКСТ ПРОДОЛЖУВА ПОДОЛУ НА СТРАТАТА 2 КАДЕ ШТО ЌЕ ЧИТАТЕ ЗА: СВЕШТЕНИКОТ ЈАДЕ МРСНО ВО ПОСТ, ЗОШТО ЈАС БИ ПОСТЕЛ?

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK