Постои група на луѓе кои истражувачите за долговечност ги нарекуваат „суперегери“, кои имаат осумдесет години и постари, но имаат когнитивна функција со децении помлади.

Спротивно на тоа, можно е вашиот мозок да биде постар од вашата хронолошка возраст, а тоа е нешто што секој сака да го избегне.

ДОБРА ВЕСТ Пациентите кои боледуваат од МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА повеќе не патуваат, туку се лекуваат во најблиската болница
„Ако го чувствувате ова, ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПИЕТЕ КАФЕ“, нашиот нутриционист открива 9 знаци кои укажуваат дека треба да се „СЛОБИНЕМЕ“ од овој напиток
Како истражувач на неврологијата и автор на „Мозокот отпорен на стареење“, д-р Марк Милштајн откри дека нашето однесување, а не само нашите гени, имаат силно влијание врз судбината на нашиот мозок.

ОВАА ЕДНОСТАВНА НАВИКА ги разликува луѓето чиј мозок се спротивставува на стареењето од оние чиј ум „опаѓа“ со возраста – еве што треба да направите СЕГА

Според една студија од 2021 година, која ги следела овие супер постари луѓе 18 месеци, една клучна разлика била тоа што тие продолжиле да учат нови работи во текот на нивниот живот.

Секој ден учат нешто ново
Сфатете го мозокот како банкарска сметка. Ние правиме „депозити“ – или нови врски меѓу нашите мозочни клетки – со учење. Нашите сеќавања се сместени во овие врски.
Како што старееме, природно губиме некои од тие врски. Тоа е како повлекување секоја година. Но, колку повеќе депозити правиме во текот на нашиот живот, толку помалку влијание имаат повлекувањата врз нашата нето вредност.

Едно истражување покажа дека возрасните со повеќе години образование имале поактивни фронтални лобуси кога правеле тестови за меморија. Активноста во фронталниот лобус е поврзана со подобра меморија.
Но, високото образование не е единствениот начин за одржување на меморијата. Во друга студија, дури и ако поединците имале пониско ниво на образование, ако посетувале предавања, читале, пишувале и читале често, тие имале резултати за меморија на ниво на оние со поголемо образование.

Кои видови на учење се најдобри за здравјето на мозокот?
Одржувањето на вашиот мозок здрав не е само судоку или крстозбори. Тие можат да имаат когнитивни придобивки, но главно вежбате со знаењето и вештините што веќе ги имате.
Она што создава значајни нови врски во мозокот е учењето нови вештини и информации. И процесот треба да биде предизвикувачки: „Суперџерите“ го прифаќаат тоа чувство на фрустрација кога ќе научат нешто надвор од нивната стручност.

Можете да го тренирате вашиот мозок со мешање на ментални и физички активности за учење.
Можете вкрстено да го тренирате вашиот мозок со мешање на ментални и физички активности за учење Фото: Profimedia
„Вкрстете го“ вашиот мозок
Пристапете кон учењето на начинот на кој би вежбале фитнес, бидејќи истото важи и за мозокот. Учењето нов јазик, на пример, активира различни делови од мозокот.

Можете да го тренирате вашиот мозок со мешање на ментални и физички активности за учење. Излезете од вашиот календар и планирајте различни видови активности користејќи го овој план:

Ден 1: Научете нешто ментално стимулативно, како што е слушање подкаст или полагање онлајн курс.
Ден 2: Направете нешто што бара учење преку движење, како што е нов спорт, танц или јога.
Трет ден: Бидете социјални. Напијте се на кафе со пријател или излезете на вечера. Да, социјалната интеракција е форма на учење што е поврзано со превенција од деменција.
Без разлика што е тоа, учењето нови работи го одржува вашиот мозок млад. Значи, ако читајќи ја оваа статија откривте нешто што претходно не сте го знаеле, веќе му помагате на вашиот мозок да старее побавно.
Доколку сакате Žena.rs, најчитаниот женски портал во Србија, да ви ги донесе најновите теми од областа на здравјето, модата, совети од најпознатите експерти, возбудливи животни приказни, најновите вести од светот на познатите и филмот

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK