Речиси 50 медицински сестри и лекари од болницата „Ковид“ во Крушевац во моментов се на породилно или породилно отсуство, што е речиси секој десетти вработен, пишува Курир.

БЕЈБИ-БУМ ВО КОВИД БОЛНИЦА! 50 лекарки и медицински сестри се на породилно, многу парови се споиле за време на корона

Огромното мнозинство од нив се медицински сестри и на породилно отсуство, претежно млади, на кои работата во болницата „Ковид“ им е исто така прва, а многумина од нив чекаа да завршат 18 месеци, што е неопходно за да имаат платено породилно отсуство , па решија да станат мајки

Имаме 42 медицински сестри и шест лекари кои се бремени или раѓаат, а десетина жени успеале да бидат на породилно отсуство за време на работата во Крушевац, да се породат и да се вратат на работа од породилно отсуство.

Веќе еден месец по отворањето на болницата, што беше во декември 2020 година, ги имавме првите вработени кои заминаа на породилно отсуство – истакнува за Курир проф. д-р Зоран Перишиќ , директор на Универзитетскиот медицински центар Ниш, кој е одговорен и за болницата Ковид во Крушевац.

Според директорот на УКЦ Ниш, во оваа болница се вработени 125 лекари и нешто помалку од 400 медицински сестри и фармацевти, а меѓу нив има и медицински техничари.

– Сите имаат договори на неопределено време . Околу 70 отсто од вработените се жени и главно помлади. Ги има од цела Србија, од Врање до Белград, а најмалку половина од нив го имаат ова како прво работно место – нагласи проф. Перишиќ.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK