Иако бањите се многу тесни места, во споредба со другите простории во домот, многумина сепак чуваат доста работи во бањата. Меѓутоа, некои работи никогаш не треба да се оставаат таму.

Иако користиме многу предмети за лична нега за да изгледаме и да се чувствуваме убаво, тоа не значи дека овие предмети треба да се чуваат во бањата.
Всушност, многу од овие предмети не припаѓаат таму, а некои дури можат да влијаат на нашето здравје и изглед доколку се чуваат во влажна и топла средина, пишува Bright Side.
Овие предмети можат да направат повеќе штета отколку корист ако ги чувате во близина на вашата када.

Накит
Бањата не е вистинското место за складирање на вашиот накит, дури и ако едноставно го соблечете пред да се туширате. Влажната средина ќе предизвика накитот побрзо да оксидира, што ќе предизвика да го изгуби сјајот и да потемни. Ако не е чисто злато, вашите омилени парчиња составени од различни метали лошо ќе реагираат на влага.

Пешкири
Одржувањето влажни крпи во бањата може да биде многу лошо. Топлината и влажноста ги прават бањите совршено место за размножување на бактерии, а крпите ќе ги соберат бактериите кои подоцна ќе ги пренесеме на нашата кожа. Идеално, треба да ги миете крпите по три употреби и целосно да ги исушите пред да ги користите.

Четки за шминкање
Важно е редовно да ги одржувате четките за шминка и да ги сушите правилно за да избегнете размножување на бактерии. Откако ќе завршите со миењето на четките, подобро е да ги чувате на суво место. Топлиот и влажен воздух во бањата го поттикнува ширењето на мувла и бактерии на четките.

Парфеми
Чувањето на парфемите во тоалетот може да ја уништи нивната молекуларна структура и да предизвика киселост. За да го одржувате вашиот омилен парфем свеж подолго време, најдете место надвор од бањата за да го чувате.

Жилети
Пареата за туширање и акумулацијата на влага може да ги ‘рѓосаат острите жилети, што пак може да ја оштети вашата кожа. Дури и ако правилно го исчистите и исушите по употребата, чувањето во влажна средина во бањата ќе го скрати животниот век на жилетот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK