Постојат многу причини зошто социјалните мрежи негативно влијаат врз нашето ментално и емоционално здравје, а една од нив е фактот дека предизвикуваат самоомраза.

Тие функционираат на тој начин што не можете а да не се споредите со она што го гледате на интернет, што доведува и до проблеми со самодовербата. Еве кои се причините поради кои социјалните мрежи нè тераат да се мразиме себеси.

Зошто социјалните мрежи нè тераат да се мразиме себеси?

Социјалните мрежи нè тераат да мислиме дека животот е натпревар со другите.

Животите на другите се чинат толку забавни и секси.

Нашите вештини и способности се чинат безвредни.

Другите нè набљудуваат и осудуваат.

Мамењето е сосема нормална работа.

Се чувствуваме грдо.

Сите граници се срушени.

Социјалните мрежи нè тераат да правиме работи кои не ни се допаѓаат.

Постојано живееме во страв од некаква казна или осудување.

Самодовербата и сочувството кон себеси се чинат смешни концепти.

Страдаме, но не можеме да се откажеме и да ставиме крај на нашата зависност од социјалните мрежи.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK