Доколку сте забележале дека често ве нервираат звуците на ‘рчење, кашлање, отчукување на часовникот и слично, постои можност да имате мизофонија. Во Велика Британија беше спроведена студија, чии резултати покажаа дека секое петто дете е погодено од неа.

Според експертите од Клиниката во Кливленд, мизофинијата се дефинира како „состојба што предизвикува силни емоции и реакции на одредени активирачки звуци“.
„Мизофонијата е повеќе од тоа да ве нервира некој звук. Мизофонијата може да предизвика чувство на беспомошност и заробеност кога луѓето не можат да побегнат од непријатен звук“, објасни авторката на спроведената студија д-р Џејн Грегори од Катедрата за експериментална психологија на Универзитетот во Оксфорд.
Вообичаени звуци кои можат да ја предизвикаат оваа состојба:
– шушкање/џвакање храна, свиткување, отчукување на часовникот, тешко дишење, тапкање, звуци на капење на вода, шушкање на хартија, пластика и тапкање со молив

Кај луѓето кои страдаат од мизофонија, овие и слични звуци обично предизвикуваат чувства како лутина, анксиозност, паника, па дури и забрзано чукање на срцето.
Не е познато што може да предизвика мизофонија, но експертите сметаат дека тоа е комбинација од неколку фактори – генетика, структура на мозокот, семејна историја итн.

„Потребни се повеќе истражувања за да се разбере што предизвикува мизофонија и како можеме да им помогнеме на оние луѓе чии симптоми се мешаат во нивниот секојдневен живот“, велат лекарите.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK