Според новото истражување на Универзитетот Дрексел, повеќето домови веројатно прекршуваат неколку здравствени правила.

Истражувачите визуелно прегледале 100 кујни низ Филаделфија, користејќи листа за проверка слична на онаа што би ја користел здравствен инспектор во ресторан.

Тие, исто така, земале примероци од различни површини во кујните – како што се рачките на фрижидерот, површините на шанковите и пакувањето на детергентот – и ги тестирале за патогени кои се пренесуваат преку храна.
Резултатите, објавени во списанијата Food Protection Trends и Journal of Food Protection, беа прилично застрашувачки: повеќето домаќинства беа дом на голем број штетници и повеќето луѓе не складираа правилно сирово месо, открија истражувачите. Листерија и E. coli биле пронајдени во 15 отсто од домовите, а речиси половина од кујните имале барем еден патоген за болести кои се пренесуваат преку храна.
Тие, исто така, издвоија пет области каде што најдоа „најплодна почва“ за зараза.

Фрижидер
Сопствениците на речиси сите домови не складирале правилно сирово месо и производи од живина, откриле истражувачите. Според соопштението, соковите од сирово месо дури дошле во контакт со друга храна во фрижидерот, а 6 отсто од домовите го чувале месото на собна температура.
„Ладењето го забавува или запира растот на бактериите, па ако сирово црвено месо, риба и/или живина се чуваат над 5 степени Целзиусови, тоа им овозможува на бактериите да растат побрзо“, вели авторката на студијата Џенифер Квинлан.

Крпи и сунѓери

64 отсто од сунѓерите содржеле некаква форма на бактерии, откриле авторите на студијата. Ставете го сунѓерот во микробранова печка на една минута за да ги убиете патогените, велат тие.

Во и околу мијалникотE. coli обично е присутна околу мијалникот. Истражувачите откриле дека 82 отсто од мијалниците што ги испитувале не го поминале тестот за чистота.

Даски за сечење
Речиси 80 проценти од даските за сечење имале пукнатини, каде што бактериите потенцијално може да се размножуваат, откриле истражувачите. Уште полошо, околу 50 проценти од домовите немаа даска за сечење – што може да значи дека луѓето подготвуваат храна на шанкот/работната површина во кујната.

Секаде каде што престојуваат кучињата
Шеесет и пет проценти од домовите содржеле инсекти (како што се мравки и лебарки) и измет од глодари. Милениците би можеле да бидат виновни за ова, велат истражувачите.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK