Акико Такака, истражувач од Катедрата за психологија на Универзитетот во Токио, во текот на своето долгогодишно истражување, спроведе различни студии за кучиња кои дадоа интересни резултати и сите водат до истиот заклучок: кучињата знаат кога биле измамени и во истото време запомнете кој им го направил тоа по што ја губат довербата во таа личност.

Во еден од овие експерименти, волонтер-учесник во истражувањето покажал сад со храна на неколку кучиња-испитаници, додека друго лице послужувало чинија која била празна а кучињата не можеле да ја видат, додека не се доближат до неа.

Кучињата кога ќе почувствуваат дека станува збор за лош човек РЕАГИРААТ ВАКА!

Потоа истото се повторило неколку пати, а резултатот бил исклучително интересен – кучињата се сетиле кој ги изневерил, покажувајќи гнев или рамнодушност кон него, а притоа покажувале наклонетост кон оние кои не ги изневерувале. Студијата спроведена од Одделот за психологија на Универзитетот во Кјото покажа дека кучињата исто така можат да разберат кога некој е непријатен за семејство во кое живеат и знаеле да постапат соодветно.

Кучињата учествувале во овој експеримент придружувани од нивните сопственици и неколку доброволци кои не ги познавале. Некои од волонтерите потоа биле замолени да се однесуваат убаво кон сопственикот на кучето во нивно присуство, додека други требало да се однесуваат непријатно и да му викаат на сопственикот и да му покажуваат агресивни гестови.

Потоа волонтерите им нуделе храна на кучињата, оние кои се однесувале љубезно кон своите сопственици биле пречекани со прифаќање и љубезност од домашните миленици, додека оние кои биле непријатни биле пречекани со став на отфрлање или непријателство, пренесува National Geographic.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK