Најчестото име за денот пред Велигден е Велика Сабота, Страшна Сабота, Падна сабота или Долга сабота.

Утре, православните верници ја слават Велика Сабота , вториот ден на христијанската жалост.

Тој ден Христос го поминал во подземниот свет, па се празнува во молитва и тишина.

Дали се пости на ВЕЛИКА САБОТА или не? Правила за исхрана за овој голем ден

Најчестото име за денот пред Велигден е Велика Сабота, Страшна Сабота, Падна сабота или Долга сабота. Сите овие имиња потсетуваат на долгата Христова агонија на распнувањето и ги упатуваат луѓето дека треба да направат некакво добро или добротворно дело.

Тоа е саботата во која Исус Христос покажа дека заврши стариот век, кој беше обележан со празнувањето на саботата, и започна новиот век, во кој се празнува денот на неговото Воскресение.

Во босанска Краина и Херцеговина најчестото име е црвена сабота, бидејќи тогаш се подмачкани или бојадисуваат велигденските јајца, најчесто во црвена боја. Се вели дека сите јајца поцрвенеле во моментот кога Исус станал од гробот и затоа треба да бидат обоени во црвено.

Утрената Велика Сабота во последно време не се служи рано наутро , туку на Велики петок навечер. Пред Христовиот гроб, со темјан и држејќи свеќи, е направена слика од погребот на Христос. Се слави Христовата победа над смртта и за прв пат се знае дека ова е блажената сабота во која Спасителот лежи мртов.

Кога станува збор за овој ден, многу православни христијани се во недоумица дали треба да постат на Велика Сабота или не.

Свештениците , всушност, велат дека иако сабота се смета за ден кога, по правило, не се пости , а за време на постот се населува на масло, треба да се пости на Велика Сабота исто како и на Велики петок.

Вечерта, тој ден, плаштеницата се вади пред храмот, трипати се носи околу црквата и повторно се спушта во гробот.

Велика Сабота е ден на тишина и молитва. Тоа е денот кога Христос слезе во подземниот свет за да им го проповеда евангелието на мртвите, за да покаже дека дошол крајот на староста, која била означена со празнувањето на саботата и дека започнала новата ера, во кој се слави денот на Неговото Воскресение.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK