Кој би поверувал дека толку мало парче ткаенина може да предизвика ваква дебата, дискусија, па дури и скандал со светски размери?

Сепак, не случајно еден од најголемите политички скандали од крајот на 20 век вклучуваше танга гаќички. Денес, танги се вообичаено парче долна облека што го користат жените (па дури и мажите) ширум Светот. Сепак, не беше секогаш така.

Долгата и невообичаена историја на оваа облека ни ги открива однесувањето и навиките на човекот пред многу векови. Како оваа „лента материјал“ стана најбараното парче долна облека во Светот? Што всушност знаете за нив, освен да знаете како изгледаат? Од ледениот Еци и африканските Бушмани, сè до љубовницата на американскиот претседател Моника Левински, приказната за тангата е многу интересна.

Танга гаќичките се продаваат денес во секоја подобро снабдена продавница за долна облека, а ги носат жени и мажи (иако мажите се поретки). Сепак, интересно е тоа што многу тесно парче ткаенина (лента ткаенина или парче ткаенина) што ги покриваше само задникот и гениталиите, многу слично на денешните танги, првенствено го носеа само мажите.

Тангите некогаш ги носеле само мажите
Веројатно најпознатиот претходник на танга во Светот и припаѓал на Еција, исто така познат како Ледениот човек. Станува збор за мумија од 3200 година п.н.е., пронајдена на италијанските Алпи во 1991 година. Кога го пронашле, Еци, покрај другите облеки, носел и парче ткаенина што ги покривала само најинтимните делови од телото – гениталиите и задникот. Ледениот човек Еци и неговата облека може да се видат денес во Италија, на изложбата на Археолошкиот музеј во Јужен Тирол.

Сепак, Ледениот човек не бил првиот што ја користел оваа античка долна облека. Во различни периоди од историјата, претходниците на денешните танга гаќички се појавиле низ целиот Свет, и тие се носеле, верувале или не, исклучиво од машкиот пол.
Некои од најраните примери на облека слична на денешните танга, каде што беа видени задникот и се вртеше панделка на средина, беа пронајдени во Африка и се верува дека датираат од периодот 42 000 п.н.е. Откриено е дека Бушманите во различни делови на Африка носеле танги кои биле врзани со помош на јажиња, а биле направени од животинска кожа. Овие африкански претходници на тангата имале форма на буква Т и биле направени така што луѓето полесно можеле да ја издржат пустинската клима во Африка.

Таквата практика подоцна се проширила на антички Египет, како и на минојците и културата на другите народи кои оделе на море. Околу 1570 година п.н.е., античката грмушка ја носеле античките грци и Критци.

Јапонците исто така го прифатија овој тренд рано. Тангите пристигнаа во Јапонија како дел од долна облека што се носеше за време на важни ритуали. Документирано е дека во 250-та година од новата ера, тапаните носеле тапани за време на традиционалната манифестација позната како „Голиот фестивал“. Јапонците исто така го користеа овој вид облека како задолжителен дел од нивната опрема за сумо борење.

1939 година: Тангата како што ја познаваме денес е дизајнирана од маж
Можеби звучи иронично, но тоа е вистина: целта на првите танга беше спротивна на нивната сегашна примарна цел да ги охрабрат жените да покажат што е можно повеќе од своето тело. Имено, првите танга всушност служеле за да се сокријат најинтимните регии.
Танга долна облека како што ја знаеме денес, за прв пат се појави во 1939 година, на Светскиот саем во Њу Јорк, затоа што тогашниот градоначалник на Њу Јорк, Фиорело Ла Гвардија, нареди да се сокријат на некој начин интимните делови од телата на бурлески танчери.

Додуша, генијална идеја – некој направил долна облека што дозволува да се гледаат задникот, додека предниот интимен дел од телото е заштитен (покриен). Но, за повеќето луѓе во тоа време, широките модели на долна облека останаа во тренд. Тангите беа наменети исклучиво за голи танчерки. Тоа целосно се промени само во последните неколку децении.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK