Родителите често се прашуваат кога е вистинското време за второ дете, но да се води сметка и другите членови на семејството дали се подготвени за принова.

Откако родителите ќе ги преиспитаат сопствените можности, треба да ја преиспитаат и подготвеноста на првороденото дете. Експертите објаснуваат дека постојат јасни знаци кои покажуваат дека детето сè уште не е целосно подготвено за брат или сестра.
Психијатарот Алекс Димитриу објаснува дека дури и ако не планирате да ја одложите бременоста поради тоа, треба да го подготвите вашето постаро дете за промените што би можеле да следат.
„Прашањето на одлука да се има повеќе деца треба да се заснова на стабилноста и среќата на моменталната состојба на работите. Ако сите се среќни, учат и комуницираат добро, тогаш тоа е добра одлука. Од друга страна, ако веќе постојат проблеми, може да се појават одредени проблеми“, додава тој.
Пред доаѓањето на нов член во семејството, треба да има стабилност во постоечкото семејство.

„Таа стабилност е вкоренета во здравјето и благосостојбата на вашето дете, па затоа е важно да бидете сигурни дека неговите емоционални потреби се задоволуваат додека вашето семејство расте. Набљудувањето на неговото однесување и навиките за индиции за тоа како се чувствува е одлично место за почеток“, додава тој.
Според овој психијатар, некои знаци јасно укажуваат дека вашето дете сè уште не е подготвено за брат или сестра. Ова се знаците кои ќе одговорат на вашето прашање дали детето е подготвено за нов член на семејството:
сè уште спие во кревет со вас
уште доите
не разбира дека малите бебиња се „досадни“
не научило да поминува време без ваше присуство
упорно вели дека не сака брат или сестра.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK