Експерти од Харвард го откриваат клучот за среќата – 3 работи се важни, ова е формулата за вистинска радост во животот!

Одговорот на прашањето што е среќа не е лесно да се даде, но тим експерти од Институтот Харвард откриле дека клучот за среќата е нашата околина и луѓето со кои сме блиски.

Научниците од Харвард спроведоа една од најдолгите студии. Скоро 80 ​​години, експертите прво го проучуваат животот на мажите, а потоа нивните семејства и потомци. Беа проучувани бројни документи, беа спроведени стотици лични интервјуа со учесниците во студијата. Резултатите од работата ги надминаа нивните очекувања.

1. Врските се форма на грижа за себе – „Неверојатното откритие е дека нашите врски и колку сме среќни во нашите врски имаат огромно влијание врз нашето здравје” – објасни Роберт Валдингер, раководител на студијата. Според експертите, грижата за себе е многу повредна од парите или славата.

Експертите нагласуваат дека блиските односи со другите луѓе можат да го намалат незадоволството, да придонесат за долговечност, па дури и позитивно да влијаат на состојбата на организмот. Истражувањето го потврди и тоа – учесниците кои биле најзадоволни од нивните лични односи на 50-годишна возраст биле најздрави на 80-годишна возраст.

2. Среќата не е цел – Експертите од Харвард нагласуваат дека среќата е процес кој се состои и од негативни искуства. Меѓутоа, ако имаме луѓе околу нас со кои можеме да ги споделиме нашите проблеми, ќе ни биде полесно да станеме среќни. Научниците исто така нагласуваат дека непријатните искуства секогаш треба да бидат предмет на размислување. Благодарение на нив, можеме да ги оцениме нашите одлуки и да не ги повторуваме грешките од сегашноста во иднина.

3. Луѓето без зависности се посреќни – Истражувањата покажаа дека луѓето кои ги избегнувале двата најчесто користени стимуланси (алкохол и тутун) имале многу посреќен живот и, се разбира, живееле многу подолго. Овие резултати се поддржани и со научни докази кои покажуваат дека стимулансите негативно влијаат на нашето чувство за среќа и го зголемуваат ризикот од многу болести.

Исто така, експертите од Харвард истакнуваат дека среќата нема старост. Можеме да го промениме нашиот живот во секој момент, дури и ако зад нас е големо искуство. Истото важи и за луѓето кои животот го започнале во тешки околности и имале несреќно детство. Според експертите, секој има шанса за среќен живот.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK