Уметникот Вилард Виган прави скулптури веќе шест децении, а сепак целата негова работа може да се собере на дланка.

Неговите рекордни микро-скулптури, за кои се потребни месеци да се завршат, се направени од фрагменти од керамика, парчиња злато и зрна песок.

И ако мислите дека статуите се мали, замислете ги алатките што се користат за нивна изработка. Вилард мора да ги изработи сите сам, од игли, парчиња дијамант и човечки трепки.
Измерено во микрометри и речиси невидливо за човечкото око, Вилард изгради светови во иглата – планината Рашмор, Тајната вечера, слетувањето на Месечината се само неколку од неговите дела.

Запознајте го човекот кој ги прави најмалите скулптури во светот, ги собира во главата на игла

Тој го држи и светскиот рекорд за најмала скулптура некогаш направена, со големина на една човечка крвна клетка. Станува збор за скулптура на фетус издлабена и сместена во дупка на едно влакно. Навистина збунувачки.
Кога имал 50 години, на Вилард му бил дијагностициран аутизам, што тој го смета за негова „супер моќ“ што му овозможува да го гледа светот поинаку. Тој вели дека се надева дека неговите неверојатни дела ќе го променат и разбирањето на другите луѓе за светот.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK