Првите работи што ги забележуваме кога се среќаваме со други луѓе се нивната насмевка (23 проценти), нивните очи (13 проценти), а она што го нарекуваме прв впечаток се формира за само 27 секунди, покажа студијата заснована на истражување спроведено во Велика Британија.

Повеќе од една третина од возрасните (35 проценти) веруваат дека првиот впечаток е клучен кога станува збор за воспоставување нови врски, а исто толку и оние кои веруваат дека е тешко да се промени тој прв впечаток откако ќе го усвоиме.
Како резултат на тоа, истражувањето спроведено меѓу 2.000 луѓе покажало дека 40 отсто од луѓето се чувствуваат нервозни, а 35 отсто од нив дури и вознемирени кога запознаваат некој нов, пишува „Мирор“.

Од друга страна, дури 82 отсто од испитаниците велат дека кога другата личност им се насмевнува, се чувствуваат посигурни за време на состанокот. Половина од анкетираните (51 процент) сметаат дека пријателската насмевка е најдобриот начин да оставите добар впечаток кај некој што штотуку сте го запознале. Потоа следат добрите манири (43 проценти) и директниот контакт со очите (35 проценти).
Други методи вклучуваат да се биде на време (29 проценти), разговорот да тече (23 проценти) и паметното (природно) облекување (15 проценти).

Трите најважни средби
Истражувањето исто така ги идентификувало ситуациите во кои луѓето најмногу сакаат да ги импресионираат другите. Трите најважни ситуации биле интервју за работа (68 проценти), љубовен состанок (52 проценти) и средба со родителите на партнерот (38 проценти).

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK