Со векови меѓу благородничките семејства се практикувале свадби меѓу блиски роднини, ова се шесте најпознати примери.

Чинот на брак со крвен роднина меѓу кралските и благородничките семејства постои од почетокот на светот.

Медицината утврдила дека инцестот доведува до бројни болести и деформитети, затоа не е чудно што бројот на смртни случаи на деца во кралските семејства е многу поголем отколку кај членовите на општата популација. А ова се некои од најпознатите примери на инцест меѓу благородништвото што доведе до сериозни последици:

РОДЕНИ ОД ИНЦЕСТ: Познати личности, а имале деформитети и ментални болести

Теоретски, оваа практика има совршена смисла – да се омажи за роднина, да се одржува лозата „чиста“ со тоа што има деца меѓу блиски роднини, а ако има спор во семејството, тие брзо и лесно се решаваат – најчесто со друг брак. Меѓутоа, во реалноста, како што се испоставува, оваа практика можеби оставила бројни последици што го доведе во прашање опстанокот на цели династии.

Медицината утврдила дека инцестот доведува до бројни болести и деформитети, затоа не е чудно што бројот на смртни случаи на деца во кралските семејства е многу поголем отколку кај членовите на општата популација. А ова се некои од најпознатите примери на инцест меѓу благородништвото што доведе до сериозни последици:

Карлос II од Шпанија

Стотици години, династијата Хабсбург беше едно од најмоќните семејства во цела Европа. Тие ја основале својата династија во 13 век и владееле со Австрија, Шпанија и Светото Римско Царство до почетокот на 20 век. Дури и кралицата на Франција, Марија Антоанета, потекнува од оваа лоза. Повеќето од членовите на оваа династија биле толку тесно поврзани што на крајот резултирало со нивен пад, пишува National Geographic.rs.

Инцестот предизвикал многу психички нарушувања, но и физички деформитети како што е хабсбуршката вилица – преголема и „испакната“ вилица и јазик, што им го отежнувало јадењето и зборувањето. Овој деформитет најмногу се забележувал кај последниот хабсбуршки крал на Шпанија, Карлос II , кој покрај споменатиот проблем имал и проблем со одењето и со репродуктивното здравје. Имено, откако двапати се ожени, утврдено е дека не може да има деца, што според експертите е последица на инцест. Кога умрел во 1700 година на 39-годишна возраст, со него официјално заврши владеењето на династијата Хабсбург во Шпанија.

Фердинанд I од Австрија

Друг член на династијата Хабсбург и син на блиски роднини на императорот Франц I и Марија Тереза, Фердинанд I е роден во 1793 година. Наскоро беше откриено дека боледува од хидроцефалус, уште една честа состојба што ја претрпеле членовите на неговата лоза. Со други зборови, поради абнормалното собирање на цереброспиналната течност во мозокот, неговиот череп претрпел т.н. компресија, што предизвика оштетување . Покрај тоа, тој имал хабсбуршка вилица, но и епилепсија. И покрај неговата слабост, тој инсистираше да биде престолонаследник за да ја задржи кралската линија и принципите на наследување на круната.

За време на неговиот живот владеел со Унгарија, Австрија, Бохемија, Ломбардија и Венеција, но поради бројните инвалидитети не ги контролирал директно своите територии. На изненадување на сите, тој владееше 18 години, а почина на 82-годишна возраст. По неговото владеење, ниту еден друг Хабсбург не бил крунисан за крал на Бохемија.

РОДЕНИ ОД ИНЦЕСТ: Познати личности, а имале деформитети и ментални болести

Британската кралица Викторија

Повеќето европски кралски семејства од XIX и XX се поврзани со кралицата Викторија , а познато е дека нејзината ќерка принцезата Алис од Велика Британија е мајка на последната руска царица Александра Романов, а нејзиниот правнук е војводата од Единбург. Но, најрелевантно во овој случај е тоа што нејзините предци се родени од инцест и дека од еден од нив ја наследила хемофилијата.

Кралицата Викторија
Хемофилијата е наследна болест на коагулацијата на крвта која најмногу ги погодува мажите, додека жените се носители на болеста. На овој начин таа на своите потомци им пренела ген кој се проширил понатаму низ Европа. Иако и самата не боледувала значително од оваа болест, едно од нејзините деца и пет внуци починале поради компликации предизвикани од ова нарушување.

Малиот цар од Русија Алексеј Романов

Алексеј Романов беше внук на кралицата Викторија, а како што веќе беше споменато, таа боледуваше од она што стана познато како „кралска болест“ хемофилија. Го пренела генот на нејзината ќерка – а потоа и на нејзиниот внук. Неговите чести напади на крвавење биле толку опасни по живот што неговата мајка, царицата Александра, побарала помош од свештеникот Григориј Распутин.

Алексеј Романов
Распутин на крајот стекнал огромна репутација на кралскиот двор поради неговите напори да го спаси Алексеј од болестта. Александра и нејзиниот сопруг, царот Николај, биле сигурни дека неговите третмани му помагаат на нивниот син. Сепак, аристократите и луѓето блиски до кралското семејство не беа толку сигурни во тоа. Угледот на Распутин беше нарушен од гласините за алкохолизам и промискуитет, но и за практикување окултизам. Сето тоа предизвикало незадоволство кај благородништвото и кај народот, а нередот и незадоволството растеле сè додека не кулминирале во 1917 година.

Египетскиот фараон Тутанкамон

Кралскиот инцест не бил измислен во Европа, траги од него може да се најдат дури и во древниот Египет. И во митологијата каде што божицата Изида се омажила за својот брат Озирис за да ја задржи својата лоза чиста, па меѓу фараоните кои ја следеле оваа традиција во реалниот живот. А најпознатиот пример за инцест меѓу нив е Тутанкамон, кој беше многу кревко и болно дете. Анализите на неговиот скелет и записите од ДНК откриле дека тој е роден од инцест меѓу блиски роднини и дека поради тоа имал проблеми со колкот, проблеми со одењето и расцеп на усната.

жи својата лоза чиста, па меѓу фараоните кои ја следеле оваа традиција во реалниот живот. А најпознатиот пример за инцест меѓу нив е Тутанкамон, кој беше многу кревко и болно дете. Анализите на неговиот скелет и записите од ДНК откриле дека тој е роден од инцест меѓу блиски роднини и дека поради тоа имал проблеми со колкот, проблеми со одењето и расцеп на усната.

Фараонот Тутанкамон
Популарната теорија денес е дека ова момче фараон не умрело затоа што некој го убил, туку затоа што имал компромитиран имунолошки систем како резултат на инцест – оставајќи го неговото тело неспособно да се избори со некрозата на неговите стапала во комбинација со маларија и други инфекции кои го мачеле. И покрај лошата здравствена состојба, фараонот Тутанкамон се оженил со својата сестра, исто како и неговиот татко, и со неа имал деца кои не преживеале.

Римскиот император Калигула

Нерон можеби е најозлогласениот од сите римски императори, но тој не беше единствениот чие ментално здравје беше доведено во прашање. Калигула, кој многумина го обвинуваа за инцестуозни односи со неговите сестри, потекнуваше од семејство кое практикуваше брак со братучетка – за да ги одржи парите, моќта и „чистотата“ на крвната линија. Неговото владеење било дефинирано и од страста и од лудилото, а многумина тврдат дека главниот виновник за ваквото однесување е токму инцестот.

Античките извори забележале како тој извршувал многу монструозни дејствија, како на пример принудувајќи ги родителите да го гледаат мачењето и егзекуцијата на нивните деца, тврдејќи дека е бог, поради што наредил да се изгради мост меѓу храмот на Зевс и неговата палата за да се сретнат со него, и многу други. Сепак, многу експерти денес веруваат дека овие тврдења се претерани, но дека тој веројатно страдал од епилепсија на темпоралниот лобус, хипертироидизам или Вилсонова болест – наследно нарушување што предизвикува ментална нестабилност.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK