Американскиот адвокат Денис Р. Ветрано Џуниор на социјалните мрежи често зборува за трендот на зголемување на разводите. Сега откри зошто вработените родители најчесто одлучуваат да се разведат.

Имено, од вработените жени се очекува целосна одговорност за домашните работи. Мајките прават речиси сѐ, додека мажите избегнуваат најголем дел од обврските.
„Таа се грижи за децата, купува намирници, пери, готви, работи, заработува и плаќа комуналии“, вели Ветрано. Тој додаде дека забележал дека мажите се фокусираат на дружење со пријателите наместо да им помагаат на жените во домашните работи.
Потоа наведе дека поради овој проблем жените се уморуваат и ја достигнуваат точката кога им доаѓа преку глава, што ги нарушува односите и на крајот води до одлука за развод. Многу жени во своите коментари изјавија дека адвокатот е сосема во право.

„По разводот имав едно помало дете за кое требаше да се грижам. Постигнав напредок во животот“, „Се уморуваме постојано да мораме да им даваме инструкции за сѐ“, „Токму поради ова збеснував. Ме обвини дека сум го изневерувала. Мисли дека имав време за тоа. Не можев да седам ни на каучот кога бевме во брак поради огромните обврски“, „Помладите генерации жени не сакаат да се мажат затоа што пораснаа гледајќи како нивните мајки се мачат. Одбиваат да дозволат и ним истото да им се случи“, се дел од коментарите.
Една неодамнешна студија, објавена во Archives of Sexual Behavior, покажа дека жените ја губат желбата да водат љубов со мажи кои одбиваат да ги извршуваат домашните работи.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK