Се повеќе и повеќе компании веќе не бараат диплома од факултет, што им дава нови можности на луѓето кои не сакаат да одат на факултет да најдат високо платени работни места.

Според неодамнешното истражување на ZipRecruiter, бројот на работни места за кои е потребен кој било степен освен диплома за средно образование, постојано се намалува од почетокот на пандемијата на коронавирус.

Флеш препорачува
Платите се повисоки од оние на програмерите, но условите се чини дека не постојат: ова се најбараните работни места во Србија, а платите се над 200.000 динари.
Еве каде во Србија просечните плати се повисоки од 100.000 динари: Извештајот за март покажа: Највисоки примања во овие општини
До 2030 година, Бирото за статистика на трудот предвидува дека околу 60 отсто од сите нови работни места во економијата ќе бидат во занимања за кои не е потребна диплома, известува CNBC Make It, пренесува BizLife.

За да ги пронајдат индустриите каде што можностите за кандидати кои не се дипломирани се зголемуваат најмногу, истражувачите на LinkedIn анализираа милиони профили на членови и описи на работни места споделени на платформата помеѓу 2021 и 2023 година.

Дипломиран кој не дипломирал, опишува некој што завршил средно образование, има завршено вонреден степен или има завршено пракса за обука за работа.
Ова се најбрзо растечките работни места за луѓе без диплома, според LinkedIn:

Консалтинг
Позиции: советник за клиенти, деловен консултант, консултант за решенија

Маркетинг
Позиции: Менаџер за социјални медиуми, специјалист за маркетинг, маркетинг координатор

Истражување
Позиции: Лабораториски техничар, деловен аналитичар, медицински лабораториски техничар

Човечки ресурси
Позиции: специјалист за човечки ресурси, асистент за човечки ресурси

Медиуми и комуникации
Позиции: писател, асистент за продукција, уредник, менаџер на продукција

Некои од овие работни места нудат шестцифрени плати: менаџерите за производство може да очекуваат да заработуваат најмалку 106.000 долари годишно, додека консултантите за решенија обично заработуваат најмногу, помеѓу 113.000 и 167.000 долари, според ZipRecruiter.
Регрутирањето за консултантски улоги бележи значителен раст во вработувањето кандидати без диплома во последниве години, зголемување за 34 проценти помеѓу 2021 и 2022 година.

Луѓето ќе слушнат „консултации“ и веднаш ќе замислат работа во голема консултантска фирма, но има многу можности за хонорарци и договори каде што можете да ги искористите своите вештини или експертиза во одредена област, како што е продажбата, на пример да советувате компании или клиент на одреден проект. Не ви е потребна диплома за да го направите ова, рече Ендрју Симан, виш управен уредник за работни места и развој на кариера во LinkedIn News.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK