Кората од банана може да се користи за уредување на домот на неколку начини, иако сите инстинктивно ги фрламе штом почнат да скапуваат.

Полирање на кожна галантерија
Дали забележавте дека вашата кожна јакна, чевли или патики го изгубиле својот сјај? Кората од банана, која е богата со калиум што ја храни кожата, може да помогне во нејзино обновување. Оштетените кожни предмети можете да ги истриете со внатрешноста на кората од банана за да ги намалите гребаниците и да го вратите сјајот. Кога ќе завршите, избришете ја површината со крпа од микрофибер.

Листови на растенија
Прашина и нечистотија се акумулираат на лисјата на растенијата. Подобро е да се отстранат со кора од банана бидејќи текстурата и маслата во кората на ова овошје имаат благи абразивни својства и можат да се користат како средство за полирање.

Враќање на сјајот на дрвените површини
Ако сте забележале дека дрвените површини во вашиот дом го изгубиле сјајот, бананите можат да помогнат во решавањето на овој проблем. Со прстите намачкајте малку банана на мебелот, а потоа избришете со крпа од микрофибер.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK