Погледнете кој моментално има најголем коефициент на интелигенција во светот.

Коефициентот на интелигенција (IQ) се користи за мерење на нивото на интелигенција на една личност користејќи стандардизирани тестови. Под 85 се смета за лош резултат, додека личноста со повеќе од 130 се смета за интелигентна. Сепак, еден фактор што треба да се земе предвид е дека резултатот не е единица мерка.

На пример, некој со коефициент на интелигенција 130 не е 30 проценти попаметен од некој со коефициент на интелигенција 100. Со оглед на промените во тестирањето во текот на децениите, исто така е тешко да се споредат резултатите постигнати во различни периоди. Теоретски, не постои ограничување за IQ резултати, но често резултатот од 200 се смета за максимален резултат, но некои луѓе ја надминале таа бројка. Еве кој моментално има највисок коефициент на интелигенција во светот.

Математичарот Теренс Тао, кој докторирал на Универзитетот Принстон на 21-годишна возраст, а на 24-годишна возраст станал редовен професор на Универзитетот во Калифорнија, е најмладиот во историјата на оваа институција. Тој во моментов има највисок IQ резултат во светот – помеѓу 225 и 230.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK