ПСИХОПАТИТЕ не се секогаш лесно да се препознаат бидејќи често се многу популарни во општеството, успешни и отворени поединци. Истражувањата покажаа дека личноста со психопатски тенденции има тенденција да манипулира со други луѓе, кои во повеќето случаи не ни знаат дека пред нив е личност со ова растројство на личноста. Сепак, психолозите нагласуваат дека речиси сите психопати имаат една карактеристика, пренесува Psychology Today.

Имено, според нивните искуства, на сите психопати им недостасува емпатија. Емпатијата е способност да се разберат чувствата на другите луѓе, а луѓето на кои им недостига се особено видливи во меѓучовечките односи. Како што објаснуваат психолозите, психопатите никогаш нема да покажат никакво сочувство кога некој покрај нив страда или се чувствува лошо, туку ќе бидат исклучиво фокусирани на себе и на своите проблеми.

Други знаци кои укажуваат на тоа дека лицето може да биде психопат вклучуваат патолошка лажење, склоност кон емоционална манипулација, недостаток на етика или морал, нарцизам, неможност да преземе одговорност и постојано глумење на жртва.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK