Белата тоалетна хартија која сите ја користиме би можела да стане минато, бидејќи при нејзината финална обработка се користат бројни хемикалии кои се многу штетни за здравјето, особено кога станува збор за интимната зона на жената.

Наместо бела хартија избелена со хлор, луѓето ширум светот се одлучуваат за здрава тоалетна хартија која не е избелена со хлор, нема додадени хемикалии и не се рециклира – но има природна, недопрена боја на целулоза, бидејќи е направена од неа.
Која е разликата помеѓу белата и здравата, неизбелена тоалетна хартија?
Најважната разлика помеѓу избелената и неизбелената тоалетна хартија е тоа што хлорот се користи за избелување на хартијата што најмногу ја користиме денес, а формалдехидот се користи за поголема апсорпциона моќ. Поради хлорот, хартијата е совршено бела и изгледа чиста, но истиот тој хлор може да биде многу опасен, бидејќи неговите деривати предизвикуваат сериозни болести, како и дефекти во репродуктивноста и развојот. Бидејќи хлорот може да биде штетен, се советува да го избегнувате секогаш кога е можно – од производи за чистење до изветвена хартија. Некои студии покажаа дека дури и одредени тоалетни хартија со мирис и боја може да предизвикаат иритација и алергиски реакции.
За разлика од белата тоалетна хартија, неизбелената тоалетна хартија има своја природна кафеава боја, направена е од чиста целулоза и е безбедна за целото семејство бидејќи нема додадени хемикалии. Токму затоа родителите масовно бираат тоалетна хартија од целулоза за своите деца, бидејќи немаат страв дека ќе ѝ наштети на нежната кожа на детето. Тие се биоразградливи и одржливи и како такви претставуваат враќање на човекот кон природата, како и најбезбеден избор во нашето секојдневие.

Како да препознаете здрава тоалетна хартија во продавница?
Здравата тоалетна хартија и бришачи ќе ги препознаете по тоа што се со кафена боја, па се зачувани природните бои на целулозата, не содржат парфеми или алергени, ниту пак се користел хлор при нивната обработка. Овие тоалетни хартии немаат изгубено на удобност, тие се исклучително меки и лесни за употреба. За разлика од рециклираната хартија, неизбелената тоалетна хартија е 100 отсто природна, а на нејзиното пакување пишува дека е направена од 100 отсто целулоза.

Колку се опасни белите хартиени бришачи што ги користиме во кујна?
Загриженоста за последиците што може да ги имаат врз нас белите хартиени бришачи во секојдневната употреба е особено изразена кога станува збор за салфетките, бидејќи најчесто ги користиме во кујната, кога подготвуваме оброци за себе и за семејството. Сознанието дека белата салфетка се третира со хемикалии ги загрижи потрошувачите ширум светот, па полека сите се свртуваат кон поздрави салфетки – оние кои не се снежно бели, туку во нивната недопрена, неизбелена, природна боја, боја на целулоза.

Новиот светски тренд на зелени, здрави производи
Трендот на одржливост, зачувување на природата и зачувување на здравјето на луѓето се чини дека конечно се префрли на тоалетна хартија и крпи, кои се секојдневно присутни во животот на секој човек на планетата и доколку не се „здрави“, можат да бидат опасни и да се свртат против идните генерации.

Оваа вистинска револуција во областа на производството на тоалетна хартија и хартиени бришачи беше неопходна, но бидејќи околу неа немаше помпа, речиси и да не забележавме дека производителите по бројните апели на лекарите го ставаат здравјето на луѓето на прво место.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK