Пластичните кутии за сладолед често изгледаат како практична работа што подоцна можеме да ја користиме на други начини – на пример, за чување остатоци од ручек или дури и за замрзнување храна. Сепак, тоа не е здраво.

Празни кутии за сладолед може да пренесат хемикалии во храната што ја ставате во нив. Ова вклучува хемикалии како што се УВ стабилизатори, омекнувачи или супстанции кои се наоѓаат во пластиката кои можат да се пренесат од пластика во храна, објаснуваат експертите.

Производителите обезбедуваат безгрижно користење и консумирање на сладоледот што се наоѓа во кутијата, но кога е празен, кутијата мора да се фрли во ѓубре.

Кутиите се особено опасни ако се мијат во топла вода или се загреваат во микробранова печка.

Тие се дизајнирани во нив да се чува сладолед и ништо друго.

Кој е најдобриот начин за чување храна?

Користете пластични садови кои се наменети само за чување храна, бидејќи составот на пластиката се разликува од садовите за сладолед. Исто така, можете да користите стаклени, но и силиконски садови.

Силиконските контејнери за складирање храна се исто така целосно безбедни за чување храна во замрзнувач.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK