Во овој град температурите достигнуваат и до 55 степени Целзиусови, што го прави животот над земјата неподнослив.

Во Австралија, речиси илјада километри северно од Аделаида, има песочни пирамиди. Тие се опкружени со типичен пејзаж за таа клима – пустина каде што можете да видите само неколку грмушки кои се отпорни на тешки услови.

Покрај тоа, набљудувачот ќе забележи цела низа отвори во карпите и височините. Би било тешко некој да претпостави дека е така, но вистината е – луѓе денес живеат во тие дупки. Станува збор за жителите на Кубер Педи, рударско гратче во кое значаен дел од животот се одвива под земја.
Во тој град денес 60 отсто од вкупно 2.500 жители живеат под земја, во куќи изградени во камења и дупки, каде најчесто единствен знак за нивното постоење се цевките за вентилација.
Кога е зима во Австралија, тој начин на живот може да изгледа некако ексцентричен. Но, во лето, кога температурите во Кубер Педи достигнуваат и до 55 степени Целзиусови, животот над земјата е толку неподнослив што често мртви птици паѓаат од небото. Затоа преселувањето под земја беше сосема логична одлука за многу жители.

Лабаво преведен од еден од домородните јазици, Кубер Педи значи „бел човек во дупка“.
Во Кубер Педи има многу под земја – не само домови, туку и продавници, мотел и ресторани. Подземните објекти мора да бидат длабоки најмалку четири метри, а во тој момент животот е пријатен во лето, најмногу на температура од 23 степени Целзиусови.

Освен тоа, кога температурата во зимските ноќи ќе се спушти до 2°C, подземните куќи совршено ја зачувуваат топлината.
Интересно е како целиот град се снабдува со „сопствена“ струја, произведена од соларни централи, за сите 12 месеци, но неговата потрошувачка е значително помала отколку во светот на „надземниот“. Станува збор за тоа дека климатизацијата воопшто не е потребна во градбите во кои живеат локалните жители на Кубер Педи.

„Во другите градови во Австралија, луѓето плаќаат богатство за да се разладат во деновите кога температурата се искачува до 50°C. Тоа не ни треба“, вели жителот Џејсон Рајт.
Куќите во Кубер Педи се исклучително евтини – една со три спални соби, неодамна се продаде за помалку од 25.000 евра. Чисто за споредба, куќа од таа квадратура во Аделаида чини околу 420.000 евра.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK