Во една продавница во Шпанија им здодеало туристите да влегуваат и да се фотографираат без да купат ништо, па решиле да воведат влезница од пет евра и закачиле знак.

Queviures Múrria е продавгница стара 125 години во Барселона и е едно од најатрактивните места во градот, а неодамна служи и храна.
Како што пишува Oddity Central, винтиџ изгледот и традиционалниот внатрешен дизајн на продавницата привлекуваат стотици туристи секој ден, но проблемот е што многу од нив навистина не се заинтересирани за производите што се продаваат внатре, како што се традиционалните шпански сушени колбаси, ладно месо, сирења, масла, вино итн. Според еден од менаџерите на продавницата, многу луѓе влегуваат, дури и не се поздравуваат, се фотографираат и си заминуваат без да купат ништо.

Затоа почнале да им наплаќаат на туристите „само за гледање“ за да ги обесхрабрат од овој нивен план. Тони Мерино, еден од менаџерите на Queviures Múrria, рече дека идејата да им се наплаќа на туристите едноставно да влезат во продавницата, да погледнат наоколу и да фотографираат без да купат ништо, започнало како шега.
Но, бидејќи оваа практика на туристи почнала да ги мачи персоналот и редовните клиенти, тие решиле да ја спроведат одлуката.

Мерино појасни дека тој и неговите партнери немаат интерес всушност да ја наплатат таксата. Со предупредувањето за такса од пет евра на прозорецот, тие успеаја да ги обесхрабрат повеќето несакани посетители. Сега повеќето луѓе кои влегуваат всушност купуваат нешто или само гледаат низ прозорецот.
Според The ​​Strait Times, оттогаш туристите престанале да доаѓаат во продавницата за да се фотографираат, но главно стојат надвор и гледаат низ прозорецот. Мерино вели: „Тоа навистина не ни прави дополнителни пари, но знакот функционира. Сеуште никому не сме наплатиле пет евра бидејќи тоа не е целта“.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK