Кога ќе ве запре сообраќајната полиција, тие се приближуваат одзади, а во ретровизорот можете да видите како полицаецот го допира багажникот или друг дел од автомобилот на вашиот автомобил. Се разбира, под услов ако внимавате.

Сепак, знаете ли која е причината за тоа?

Тоа е неверојатно едноставно, но во исто време генијално. Доколку возачот направи кривично дело, при самото застанување или подоцна, без разлика дали ќе повреди полицаец или некој друг, значаен доказ е отпечатокот што го оставил полицаецот.

Отпечатоците од прсти оставени на автомобилот можат да докажат дека полицаецот навистина се приближил до возилото и имал средба со тој возач.

Во итен случај, возачот кој го напуштил автомобилот и побегнал може да се лоцира врз основа на отпечатоците од прстите на неговиот автомобил.

А уште една причина за допирање на багажникот е да се провери дали има некој во него, односно дали се работи за киднапирање. Оваа постапка првично беше осмислена за полицаецот малку да го исплаши возачот и другите патници во возилото.

Во случај возачот да има недозволени супстанци или оружје, тој веднаш ќе се обиде да ги сокрие пред полицаецот да стигне до прозорецот, а ненадејното тропање може да го збуни и со тоа да ја зголеми можноста за фаќање.

Оваа практика сега сè помалку се применува во САД поради големиот број напади врз полицајци бидејќи со тропање тие ја отстапуваат својата позиција и на тој начин им олеснуваат на криминалците да ги изненадат и нападнат.

Полицајците го допираат не само багажникот, туку и задното светло на автомобилот од истата причина, а во некои ситуации тоа им дава доволно време да ја проценат ситуацијата и дали постои опасност.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK