Отец Предраг Поповиќ им сугерира на верниците колку е опасно да се посакува самотија и да се изолира човек од луѓето. Отецот ужива голема почит меѓу верниците, на кои редовно им дава совети за негување на духовноста, но и практични совети кои помагаат да се надминат секојдневните проблеми.

Последната тема за која зборуваше беше онаа за сите опасности кои доаѓаат со одлуката на човек да биде сам и да се каже фразата „Не ми треба никој“.

„Не ми треба никој. Само јас и Господ“, е начин на размислување кој, како што наведува и предупредува отец Предраг Поповиќ, носи со себе бројни замки бидејќи така се одделуваме од семејството, стануваме мрзеливи и потешко се управува без отпор. На овој начин човекот учи да ја сака самотијата, а овој свештеник посочува дека таквиот однос кон животот може да биде опасен.
-Човекот мисли дека сè уште му служи на Бога, но не е така. Ѓаволот со тоа ја погоди суштината на човековото спасение, а човекот сè уште има впечаток дека му припаѓа на Бога и му служи на Бога. После се е многу лесно, ја започна приказната.

Тој продолжи да објаснува што се случува кога човекот ќе се одвои од својата суштина и колку е важно истата личност да биде со своите најблиски и со своето семејство за да напредува во иднина, а не да потоне во летаргијата и тапоста на сопственото „јас и само јас“.
„Кога човек ја напушта заедницата, кога човек го напушта семејството, многу е лесно да се манипулира со него. Првата работа што ја прави „демонот“ кога влегува во некоја личност е да ја одвои од неговото семејство. И на личноста почнува да му се допаѓа да биде сам во мислите“, рече отецот.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK