Маж од Бјеловар добил отказ затоа што не доаѓал на работа повеќе од четири години. После тоа, тој поднесе тужба против Хрватска електропривреда, наведувајќи дека одлуката за негово разрешување е незаконска и бара тој да биде вратен на функцијата.

Тој открива дека морал да оди во затвор, но дека се срамел да му каже на работодавецот.

Сепак, судот го отфрли неговото барање, наведувајќи дека одлуката за негово разрешување е законска. Тој не дошол на работа од декември 2017 година до февруари 2022 година поради боледување, а потоа користел годишен одмор до крајот на март 2022 година. Се вработил на неопределено време во јули 2015 година.

Бидејќи и по завршувањето на годишниот одмор на 23 март не се појавил на работа, ХЕП му врачил раскин на договорот за вработување, со што се согласил и Работничкиот совет. Тој пред судот изјави дека по боледувањето на 17 февруари минатата година бил испратен во затвор поради неплаќање издршка.

ХАОС ВО ВИЕНА: Насилно искинато израелското знаме од синагогата во центарот на градот, Австријците шокирани, а потоа настана турканица (ВИДЕО)
При инспекциски надзор детектиран опасен отпад во близина на село Орман
„ЈА ДОБИЈА ЕМИСИЈАТА ЗАТОА ШТО СПИЕА СО ДЕСЕТ ДУШИ“ Леа Киш јавно им се нафрли на овие водителки
Навики на среќни парови: Што е предуслов за стабилна врска?
Се вратила од одмор и видела дека целата куќа и е урната – и тоа по грешка
Хрват 4 години не доаѓал на работа: Бил на боледување, фирмата му дала отказ, па ги тужел
КОЈ И ЗОШТО ЗАГАДУВА? Откриен опасен отпад во близина на село Орман
Каролина Гочева со својот бенд ќе одржи бесплатен концерт во Скопје
Израел: Ќе ги засилиме нашите напади

Но, во меѓувреме го платил целиот заостанат долг за издршка, па на 27 април истата година излегол од затвор. На крајот преку адвокат во март го молел ХЕП да му дозволи неплатено отсуство од најмалку уште еден месец, но тие не се согласиле на тоа.

– Имав оправдана причина да не дојдам на работа затоа што физички не можев да го сторам тоа, а ако работодавецот ми доделеше дополнително неплатено отсуство од еден месец, немаше да дојде до раскинување на договорот за вработување – објаснува тој.

– Последниве четири години сум на боледување, така што тие дополнителни месеци не би значеле ништо. Но, ХЕП очигледно сакаше да се ослободи од мене, што е неприфатливо со оглед на мојот стаж, здравствени и семејни околности и статус на ветеран – предупреди отпуштениот вработен.

Во ХЕП велат дека кон крајот на март минатата година конечно го очекувале на работа, но „воопшто не се пријавил, ниту дошол на работа, ниту на кој било начин го оправдал отсуството“. Пресудата не е правно обврзувачка и мажот може да се жали.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK