⁠Истражувањата покажуваат појасна улога која ја играат гените во доживувањето на староста.
Навиките како што се доволно сон, вежбање и здрава исхрана може да ви помогнат да ги спречите болестите и да живеете подолго, но кога станува збор за живеење по 90-тата година, генетиката почнува да игра важна улога, велат истражувачи кои го проучуваат стареењето.

Околу 25 отсто од вашата способност да живеете до 90 години е одредена од генетиката, вели д-р Томас Перлс, професор по медицина на Универзитетот во Бостон. Да доживеете 100 години е приближно 50 отсто генетски фактор, а да живеете по 106-тата година е 75 отсто генетски условено, пишува WSJ.

Стогодишниците сочинуваат сè поголем дел од американското население. Во оваа земја во 2023 година ќе живеат околу 109.000 стогодишници, според проекциите на Бирото за попис, од околу 65.000 пред 10 години, делумно благодарение на деценискиот напредок во медицината и јавното здравство.

Она што им дозволува на некои луѓе да живеат многу долг живот има предности за сите нас. Тековните истражувања за многу постарата доба можат да помогнат да се обезбедат сознанија кои на крајот би можеле да се искористат за да се развијат лекови или да се идентификуваат промени во животниот стил за да им се помогне на луѓето да живеат подолг и поздрав живот, вели д-р Џејмс Киркланд, претседател на Американската федерација за истражување на стареењето.

Перлс проценува дека приближно 20 отсто од населението има генетски состав кој би можел да ги доведе до 100-тата година ако живеат живот исполнет со здрави навики.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK