Марија Монтесори била италијанска докторка, образован работник, педагог и филозоф. Позната е по својот образовен метод „Монтесори“ кој се однесува воспитување и одгледување на децата од раѓање. Нејзиниот образовен метод и денес во примена на големиот број државни и приватни училишта ширум светот.

Била одличен педагог, дури и во минатиот век се обидела да ги промени ставовите за воспитувањето на децата.

Подолг период работела во болница како асистент на одделот со деца „надвор од системот“. Таа верувала дека децата не треба да се принудуваат да учат, туку дека е потребно само да им се обезбеди стимулативна средина каде што ќе можат да го изразат своето мислење и да размислуваат самостојно.

Во прилог, издвојуваме некои од нејзините најпознати цитати.

Ако сте искрени со вашето дете, тоа ќе научи што е искреност.Никогаш не зборувајте лошо за вашето дете, ниту кога не сте во негово присуство, ниту пред него.Ако често го охрабрувате детето, ќе има голема самодоверба.Наместо да го критикувате неговиот карактер, концентрирајте се на доброто во него.Ако често го караме детето, тоа ќе научи како да ги осудува другите.Бидете спремни секогаш да му помагате дури и ако го видите како добро работи.Ако често го исмејувате детето, тоа ќе стане срамежливо.Почитувајте го детето и кога ќе згреши, ќе знае побрзо да ја исправи грешката.Ако често го фалиме детето, тоа ќе научи да ги цени другите.Внимавајте како се однесувате пред него бидејќи тоа го впива вашето однесување.Ако детето ја има вашата поддршка, ќе биде независно и самостојно.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK