Логичките тестови и загатки се дизајнирани со цел да ни го збунат мозокот и да нè натерат да бараме нови начини за најдеме решение на проблемот. Така и овој вирален математички проблем кој го во последно време го гледаме секаде онлајн не е исклучок на правилото.

Проблемот бара од учесниците да размислуваат надвор од границите, затоа што постојат два точни одговори.
Логичките тестови и загатки се дизајнирани со цел да ни го збунат мозокот и да нè натерат да бараме нови начини за најдеме решение на проблемот. Така и овој вирален математички проблем кој го во последно време го гледаме секаде онлајн не е исклучок на правилото. Проблемот бара од учесниците да размислуваат надвор од границите, затоа што постојат два точни одговори.

Овој математички проблем не е толку едноставен како што изгледа, затоа и стана толку вирален. Иако обично постои еден одговор на ваквите прашања, овој проблем има две решенија што поткнува голема дебата насекаде низ светот.

Според Дејли Мејл, само еден од 1.000 луѓе може да го најде вториот одговор на прашањето. Дали вие сте еден од тие?

Првиот одговор е прилично лесен.

1+4=5, потоа го додавате збирот од 2+5 на одговорот од претходниот проблем, што ќе ви даде збир 12. Го продолжувате процесот и за наредниот проблем или 3+6=9 кога ќе додадете 12 добивате 21. И на крај 8+11=19, кога ќе го додадете бројот 21 добивате 40.

Иако овој одговор изгледа логично, сепак има и второ решение на овој проблем кој е исто толку логичен.

Еве како да го добиете вториот одговор. Додадете ги само броевите кои недостасуваат во низата додека да стигнете до бројот 8.

Ова би изгледало вака:

1+4=5
2+5+12
3+6=21
4+7=32
5+8=45
6+9=60
7+10=77
8+11= 96

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK