Храната што се подготвува за готвење често доаѓа во контакт со даски за сечење и ножеви, но многу луѓе не знаат дека овие кујнски алатки кријат невидени опасности.

Според американските центри за контрола и превенција на болести, чистењето и дезинфекцијата се клучни, но има и други кулинарски сојузници на кои им треба посебно внимание. Експертот за чистење Робин Марфи открива кои би можеле да бидат тие.

Сунѓери
Колку често ги менувате сунѓерите? Иако помагаат во чистењето, тие исто така можат да шират бактерии.

„Сунѓерите се склони кон раст на бактерии поради нивната порозна структура и честиот контакт со нечистотија“, вели Марфи, кој предлага да ги менувате сунѓерите еднаш неделно.

Даски за сечење
Сировото месо, зеленчукот, лебот и другата храна завршуваат на даската за сечење, а според Марфи, ножевите што ги користите создаваат жлебови во нив кои брзо стануваат почва за бактерии.

„Правилно е да се замени даската за сечење најмалку еднаш годишно“, вели таа.

Садови за мраз
Дали забележавте дека вашиот мраз има малку чуден вкус? Марфи вели дека тоа е затоа што мирисите од замрзнувачот се апсорбираат во садовите за замрзнување и се пренесуваат во мразот, што може да влијае на вкусот на мразот.

Дрвен прибор
Дрвените лажици, кутлачи, мешалки и друг дрвен прибор се попорозни од оние направени од други материјали, па затоа е важно да се заменат доколку се појават пукнатини или задржуваат силни мириси и дамки кои не можат да се отстранат.

Кафемат
Многу луѓе ги игнорираат препораките на производителот редовно да ги чистат своите апарати за кафе, но ако не го правите тоа, калциумот и мувлата се наталожуваат во машината, вели Марфи.

„Покрај чистењето на надворешната страна на машината за кафе и корпата, не занемарувајте го чистењето на резервоарот за вода, кој многу луѓе не го чистат доволно често“, додава таа во „Best Life“.

By

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Generated by Feedzy
mk_MK